Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Blanšírování je klasická kuchařská technika, která spočívá v krátkém spaření nebo velmi krátkém povaření a následném rychlém ochlazení blanšírovaných surovin. Asi nejvíce je tato technika využívaná při přípravě čerstvé zeleniny určené k dalšímu použití. Vždy si připravíme větší množství osolené a prudce vařící vody, ve které pokaždé blanšírujeme pouze jeden druh připravené zeleniny.
Blanšírování zeleniny
Po spaření nebo velmi krátkém prudkém povaření (dle druhu) zeleninu velmi rychle děrovanou naběračkou nebo cedníkem vyjmeme z vařící vody a rychle a prudce zchladíme ve větším množství vody velice studené, do které jsme přidali kostky ledu. Po zchlazení zeleninu vyjmeme a necháme dobře okapat. Tato technika se používá např. při přípravě brokolice, květáku, zeleného chřestu, růžičkové kapusty, fazolových i hráškových lusků, mrkve, pevných mladých hub, špenátových listů a třeba i rukoly, která velmi kratičkým spařením ztratí hořkost.
Výhody blanšírování
Blanšírovaná zelenina si zachovává svěžest, barvu i křupavost a také lákavěji vypadá. Nezešedne a lze ji krátce skladovat v chladničce. Výhoda blanšírování je i v tom, že se tím zelenina zbaví baktérií, případných pesticidů i virů, které mohly ulpět na jejím povrchu při pěstování nebo její přepravě do obchodu, k zákazníkovi.
Blanšírovaná zelenina se pak dále upravuje, třeba jen restováním, používá se do různých teplých pokrmů, ale i salátů. Případně se zamrazuje nebo konzervuje v nálevu.
Tato technika se báječné hodí při snadnějším loupání zralých rajčat, která pak použijeme např. v teplé kuchyni na přípravu polévek, omáček, masitých jídel, suga, zavařených polotovarů nebo třeba leča. Prostě všude tam, kde by slupky vadily. Slupku každého rajčete lehce nařízneme do kříže a všechna rajčata krátce blanšírujeme. Po ochlazení v ledové vodě už jdou slupky sloupnout v celých kusech a velice snadno.
Stejný postup loupání platí i na ovoce, třeba meruňky nebo broskve a blanšírování také využijeme při loupání mandlí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 1 hodinou
Citrusový džem
Přidáno před 4 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 6 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herec Danny DeVito rád vaří, těstoviny si připravuje vlastní čerstvé a umí to dokonale!
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky
Komentáře