Jedlá soda: Máme pro vás rady a tipy na její využití při vaření i při úklidu
Soda je bezbarvá, bílá, krystalická látka se zásaditou reakcí, která se při teplotách nad 50 °C rozkládá na vodu, oxid uhličitý a uhličitan sodný. Způsobuje, že se těsto při pečení nakypří, ale jen tehdy, obsahuje-li kyselé složky.
Jedlou sodu (Bicarbona) používáme tehdy, když chceme nakypřit těžké těsto s kyselou složkou, které se musí nechat odležet, aby soda správně reagovala. Její využití je všestranné i při úklidu, proto by v žádné domácnosti neměla chybět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít jedlou sodu
Hodí se všude tam, kde může nahradit prášek do pečiva a čistidla v kuchyni:
- při přípravě těsta na perníky a do těst s jogurtem, tvarohem nebo podmáslím
- na uchování barev a ke změknutí vařené zeleniny, masa a luštěnin
- jako čistící a dezinfekční prostředek, na ucpaný odtok a leštění příborů
- odstraňuje skvrny, zápach z ledničky, bělí záclony a čistí okenní tabule
- snižuje kyselost žaludku a vyběluje zuby
Podívejte se s námi na video, jak připravit perníkové těsto, které se bez sody prostě neobejde:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Jak na zapáchající odpad v kuchyňském dřezu? Pomůže ocet, sůl, soda i obyčejná vroucí voda
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Komentáře