Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Vývar (bujón) je tekutina, která vznikne pomalým vařením surovin, jako jsou maso, kosti nebo zelenina. Tato tekutina se použije k přípravě polévky, omáčky, podlévá se s ní maso nebo slouží k přípravě aspiku.
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je velmi důležité nechat vývar dlouho "táhnout", aby byl silný. Chcete otestovat své znalosti v kvízu? Najdete ho na konci článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou hlavní druhy vývarů
Záleží na tom, s jakými surovinami pracujeme:
- Vývar z tmavého masa, ke kterému patří také kosti - hlavně morkové, zajistí pomalým varem tmavý, výrazný a silný bujón. Používá se do polévek nebo k podlití gulášů a dušených mas.
- Vývar z vepřového masa, kostí a kůží je vhodný k vaření a dušení zabijačkových polévek a gulášů, k podlití pečeného masa, ale pro svůj obsah kolagenu také k přípravě aspiku, tlačenek a prejtu.
- Vývar z drůbežího masa a kostí je jemný a delikátní, přesto je velmi výrazný. Používá se k přípravě polévek a k podlití dušených drůbežích pokrmů. Samotný vývar se podává při nachlazení.
- Vývar z rybího masa, hlav a vnitřností využijeme k přípravě rybí polévky, omáčky, aspiku nebo rizota. Redukováním získáme silnou šťávu, kterou použijeme například v orientální kuchyni.
- Vývar ze zeleniny je plný živin, vitamínů a vlákniny. Využijeme ho do polévek, omáček, zeleninových jídel, k podlití masa i zeleniny nebo k přípravě zdravých nápojů pro děti i dospělé.
Méně používané vývary, nicméně stejně ceněné, jsou z králíků, zvěřiny, mořských plodů nebo uzeného masa. Pokud dáváte přednost kuřecí polévce, poradí vám s její přípravou naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 7 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 10 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vývar, ať už zeleninový nebo masový, dovede vylepšit různá jídla a určitě se v kuchyni neztratí. Hodí se nejen do polévek a omáček
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Komentáře