Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
Šimlena je jeden z tradičních slezských receptů - jde o omáčku z mléka a povidel, ke které se podávaly noky (halečky) nebo chlupaté knedlíky. Když byl dostatek, také vařené maso. Jindy se knedlíky připravovaly jako hlavní pokrm a šimlena se k nim zapíjela.
Šimlena s halečkami zní cizokrajně, ale jde o jednoduché jídlo původem ze Slezska. Hospodyně ji připravovaly v každé chalupě v době zrání a zpracování švestek, kdy se vařila švestková povidla a vždy se trochu odložilo na šimlenu.
Jak se připravuje šimlena
Potřebujeme jen 3–4 ingredience podle možností:
- 1 litr mléka
- 1 miska povidel
- 1 kelímek šlehačky
Všechny suroviny pečlivě promícháme nebo našleháme. Pokud připravujeme šimlenu jako nápoj, vynecháme šlehačku. Sladíme podle toho, jak jsou švestková povidla kyselá nebo jak máme rádi sladké.
Jak se připravují halečky
Potřebujeme brambory a hrubou nebo polohrubou mouku:
- Nastrouhané syrové brambory promícháme s moukou a osolíme.
- Mouku přidáváme postupně (někdo přiklepne i malé vejce) a mísíme, dokud vše nedrží pohromadě.
- Mokrýma rukama tvoříme kulaté knedlíčky, které vhazujeme do vařící vody a vaříme asi 20 minut.
Jak se podává šimlena s halečkami
Podává se jako omáčka, příloha nebo jako nápoj:
- Hustá smetanová omáčka s povidly, podávaná s noky nebo knedlíky.
- Omáčka jako příloha k opečeným knedlíkům na slanině nebo výpeku z masa.
- Omáčka k vařenému masu a chlupatým knedlíkům.
- Nápoj na zapití jídla z opečených knedlíků se slaninou, masem a vejci.
Pokud si na chlupaté knedlíky netroufnete, možná vám pomůže náš video-recept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 22 minutami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 4 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 7 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní je krásně vláčný, báječně osvěží v horkých letních dnech a božsky chutná
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře