V létě chladné polévky osvěží a doplní důležité tekutiny i minerály. Navíc skvěle chutnají. Vyzkoušejme oblíbené recepty
Při teplém letním počasí máme chuť na něco, co nás ochladí, a přitom dodá živiny. Studené polévky tento požadavek skvěle splní. Můžeme si vybrat mezi ovocnou nebo zeleninovou polévkou. Náš článek představí ty nejznámější.
Studené polévky lze rozdělit na ovocné a zeleninové. Hlavní složkou bývá voda, mléko nebo mléčný zakysaný výrobek (např. kefír, jogurt). Podáváme je dobře vychlazené, někdy můžeme do talířů přidat ledové kostky.
Polévky ovocné
K jejich přípravě nejčastěji používáme bobulové ovoce, které v té době dozrává, ale výborná polévka je i z letních jablek. Většinou stačí dobře zralé ovoce jen rozmačkat. Některé druhy rozvaříme a pak teprve rozmačkáme nebo prolisujeme. Svěžest polévce dodá citronová nebo limetková šťáva. Často se polévka doplňuje smetanou, mlékem nebo kyselým mlékem. Polévku můžeme podávat s dlouhými piškoty či oplatkami.
Zeleninové studené polévky
Na zeleninové polévky se skvěle hodí plodová zelenina, která má zrovna svou nejlepší sezonu. Většinou stačí zeleninu drobně nakrájet nebo rozmixovat, pak je příprava opravdu rychlá. Polévku na talíři vždy pokapeme kvalitním olejem, abychom lépe využili vitamíny rozpustné v tucích.
Nejznámější studené polévky
Tvrdou zeleninu předem upečeme nebo uvaříme (podusíme). Nejznámější studená polévka je gaspacho, tarator nebo vichyssois, ale v našem bohatém receptáři jich najdeme mnohem více. Velkým jedlíkům k polévce nabídneme kousek pečiva nebo krutonky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Komentáře