Jak skladovat a zpracovat třešně. Jsou z nich skvělé mošty, džemy i destiláty
Třešeň je náš původní ovocný druh. V krajině se vyskytuje mnoho typů planých třešní ptáčnic i jejich kříženců s kulturními odrůdami. Kulturních odrůd je velké množství ze skupin chrupky nebo srdcovky.
Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…
Pozitivní vliv třešní na organismus
Třešně jsou lehce stravitelné zdroje cenných nutričních látek, vhodných zvláště pro děti. Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a menší množství vitaminu C, cukry v přijatelné formě; z minerálů hlavně fosfor, vápník, železo a organické kyseliny. Působí dobře na činnost ledvin, jater i střev. Zrychlují oběh krevní, působí močopudně, takže jsou vhodné i pro revmatiky. Mají ale silnou schopnost bobtnat i v zažívacím traktu. Nemá se jich proto jíst mnoho a hlavně se větší množství zkonzumovaných třešní nemá zapíjet.
Jsou-li plody suché a se stopkami, vydrží v chladné místnosti asi týden.
Třešně mají mnohostranné využití zpracování na mošty, kompoty, džemy (kombinujeme je s rybízem nebo angreštem, které dodají potřebný pektin), vína i destiláty. Hodí se i k sušení. Čerstvé plody se uplatní v moučnících (bublaniny, koláče, záviny, …) nebo sladkých jídlech (studené polévky, knedlíky, nákypy apod.). Pokud chceme třešně mrazit, odpeckujeme je a mrazíme v cukrovém sirupu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní je krásně vláčný, báječně osvěží v horkých letních dnech a božsky chutná
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Sladké třešně zrají: Jejich praskání způsobuje deštivé počasí, na červy a další hmyz platí postřik, na ptáky zakrytí stromu
Komentáře
10. 8. 2023 08:25
19. 6. 2023 23:37