5 častých chyb při výrobě domácích sýrů: Jak jim předejít
Pokud máme přístup ke kravskému nebo kozímu mléku přímo od farmáře, můžeme se pokusit o výrobu domácích sýrů. Na první pohled se vše může zdát složité, ale jakmile do tajů sýraření pronikneme, zjistíme, že to není nic těžkého.
Zpočátku se můžeme dopouštět začátečnických chyb, které nám zbytečně budou kazit výsledek. Dokonce můžeme nezvratně znehodnotit čerstvé mléko a to by byla opravdu škoda. V tomto článku se zaměříme na nejčastější chyby, kterých se dopouští nejeden začínající sýrař.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
5 nejčastějších chyb při výrobě domácích sýrů
Jestli budeme mléko pasterovat nebo ne, to záleží na nás. Pokud známe původ mléka a víme, že péče o zvířata i mléko je v pořádku, nemusíme pasterovat. Díky pasteraci se ale zbavíme životaschopných patogenních organismů, které by nám mohly přinést určité komplikace.
- Špatný výběr mléka. Samozřejmě nejlepší je mléko přímo od farmáře, ale sýr jde udělat i z kupovaného mléka. Ne ale z toho krabicového, ošetřeného UHT pasterací. V obchodě vyberte čerstvé mléko, ideálně termizované. Takové mléko je ošetřené šetrnou pasterací při 57–68 °C.
- Mléko by mělo být čerstvé a nejevit známky kysnutí. Pokud už kysnout začíná, použijeme ho k výrobě tvarohu. Na sýry už není vhodné.
- Nedodržení správné teploty podle dané receptury může mít za následek špatné sýrové těsto. Bez teploměru se při sýraření neobejdete.
- Nutné je také dodržovat stanovené časové intervaly, aby v mléce stihly proběhnout všechny potřebné procesy.
- Nedostatečné vyztužení sýrového zrna mívá za následek měkký, až blátivý sýr. Čím více zrno vyztužíme, tím hutnější sýr získáme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 9 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 16 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na oblíbené tažené sýry? Poradíme s výrobou sýrových nití, jinak také korbáčiků
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Komentáře