Jídla portugalské kuchyně – nejlepší recepty z Portugalska
Už jste se někdy setkali se specialitami portugalské kuchyně? Gastronomie státu ležícího vedle Španělska byla ovlivněna nejen tímto svým nebližším sousedem, ale také třeba kuchyní severní Afriky. Naopak vlivy portugalské kuchyně můžeme vnímat v Brazílii a dalších státech Jižní Ameriky. Co je pro ni tedy typické?
Portugalci byli vždy dobrými rybáři a v konzumaci ryb se dodnes řadí na špičku evropského žebříčku. Můžete u nich tedy ochutnat ryby, kraby, langusty, chobotnice i škeble v nejrůzněšjích úpravách, od vaření přes pečení až po smažení. Z dob kolonií si portugalští kuchaři a hospodyňky zachovali zvyk hodně kořenit, neboť právě vzácné koření z dalekých krajů tehdy dováželi. Typické je tu chilli piri-piri, vanilka, šafrán, skořice i koriandr. Stejně jako ve Španělsku, i v Portugalsku miluji paellu a jiná „jídla z jednoho hrnce“. Jejich výhodou je, že se do nich smíchá, co dům zrovna dá, nají se celá rodina a ještě je to vynikající pochoutka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 3 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 6 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařte si tsampu: Zázračná kaše Tibeťanů vám dodá sílu, díky níž můžete vystoupat i na Mount Everest
Rajčata ve skle: Jak udělat domácí kečup, omáčku sugo nebo sušená rajská jablíčka?
Holka u plotny radí: Jak na levnou a zdravou večeři jen ze tří surovin? Zkuste zapečené fazolky!