Jak netradičně využít čerstvé kopřivy: Připravte si třeba osvěžující limonádu plnou vitaminů
30. 3. 2023 Vaření
Konečně opět začínají rašit kopřivy. A protože jsou mladé jarní rostlinky zdraví nejprospěšnější, je třeba jich co nejvíc využít. Pokud vás kopřivový špenát neláká a čaje už jste se přepili, můžete z kopřiv udělat i báječnou osvěžující limonádu nebo rovnou speciální drink.
Kopřivy jako superpotravina
Kopřiva je jednou z prvních bylinek, které se na jaře objevují. Mnohdy se sice pak rozrostou tak, že zahrádkáře obtěžují, v tom případě, je nejlepší možností, jak se jich zbavit, přidat je do nějakého jídla. Vytrhat nebo posekat a vyhodit je by byla velká škoda, kopřivy obsahují spoustu vitaminů a minerálů, mají téměř zázračné účinky na náš organismus a často se o nich dokonce mluví jako o superpotravině.
Výhodou kopřiv hlavně je, že si je můžete úplně zdarma nasbírat kdekoliv v přírodě. Kopřivy rostou v parcích i u cest a silnic, mnohem lepší je na ně vyrazit někam na louku. A hlavně je třeba to udělat co nejdřív, neboť kopřivy jsou nejlepší během dubna a května, pak už bývají plné dusičnanů. V nejlepší kondici jsou, dokud nezačnou kvést.
Mohlo by vás zajímat
Kopřivy do nádivky i jako limonáda
Kopřivy lze používat vlastně jako jakékoliv jiné bylinky. Jejich čas nastává obvykle na Velikonoce, kdy si je mnozí lidé přidávají do velikonoční nádivky, někdo z nich dělá špenát, který pak používá jako ten klasický k masu nebo i do slaných koláčů. Klidně je ale můžete přidat i do sladkého těsta a upéct si zelený dort z kopřiv místo klasického špenátového „mecháče“.
Nejčastěji ovšem bývají kopřivy i součástí různých nápojů, třeba smoothie, nejoblíbenější je však čaj, který na jaře zvlášť oceníte, neboť má pročišťující účinky. Pokud vám ale samotný čaj nechutná, můžete si jej trochu vylepšit a získat tak vynikající zdravou limonádu.
Kopřivy se louhují nejprve 24 hodin, aby se z nich získalo maximum živin, a jako další léčivý bonus se přidává zázvor. A pokud si nápoj pak vychutnáte na ledu s trochou whisky, získáte skvělý koktejl. Jak drink, ať už v alkoholu či v nealko verzi, připravíte?
Budete potřebovat: hrst mladých kopřiv, 250 ml horké vody, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 šálku agávového sirupu nebo medu, 3-4 tenké plátky citronu.
- Čerstvě nasbírané kopřivy nejprve pečlivě propláchněte ve vodě, abyste je zbavili prachu, nečistot, písku i hlíny. Omyté kopřivy zalijte vařící vodou a nechte 15 minut louhovat.
- Pak nálev přeceďte přes velmi jemné sítko a vznikne vám kopřivový čaj. Ten nalijte do hrnce, přidejte k němu zázvor a sirup nebo med a směs přiveďte k varu. Odstavte hrnec z ohně, přidejte plátky citronu a hrnec přikryjte. Odvar nechte 24 hodin louhovat a poté sceďte.
- Hotovou limonádu můžete podávat s ledem nebo ji pro sycenou verzi dát do sifónové láhve, která vám vytvoří bublinky.
- Pokud toužíte po něčem ostřejším, můžete si tuto limonádu smíchat s whisky. Stačí 60 ml kopřivové limonády smíchat s 30 ml whisky a protřepat v šejkru. Pak už stačí jen nalít na sklenici na led a ozdobit plátkem limety nebo citronu.
Náš tip: Báječným základem limonády je i kopřivový sirup, který je i jednou z možností (kromě sušení a mražení), jak si uchovat kopřivy na později, kdy už nebude jejich sezona. Snadno si jej připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19