Výběr nejlepších receptů ze švestek a jejich využití
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní.
Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní kyseliny, z vitaminů hlavně riboflavin a provitamin A, z minerálů je významný draslík a fosfor, méně sodík, vápník, hořčík a železo.
Pomáhají při revmatismu, ledvinových a jaterních chorobách, také při chorobách krevního oběhu a jsou močopudné.
V kuchyni slivoně používáme do moučníků, omáček, výborné jsou v kombinaci s masem. Také z nich vyrábíme kompoty, povidla, džemy. Slívy a pološvestky jsou využívány spíše na přímý konzum, ze švestek jsou skvělá povidla, také je sušíme a nemůžeme zapomenout na výrobu slivovice.
Oschlé pevné švestky se stopkou můžeme skladovat v chladné místnosti ve slabší vrstvě na platech až 10 týdnů.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 54 minutami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 2 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 18 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Přečtěte si Zobrazit více
Silikon v akci, aneb Pečení bábovky a cukroví nikdy nebylo snazší
Bramborové mléko: Nejnovější hit mezi rostlinnými mléky se hodí do vaření i do kávy, připravit ho podle našeho receptu je snadné
Šéfkuchař radí: Jak si doma připravit dokonalý Caesar salát a jak se nenechat napálit v restauraci? Tohle si hlídejte!