Asijská kuchyně: 11 používaných surovin, bez kterých se rozhodně neobejdete
Asijská kuchyně se vyznačuje nejen aromatickými a čerstvými surovinami, ale také tím, že stačí mít jen několik ingrediencí a vznikne dokonalý pokrm. To platí, ať už jste milovníky kari, či si rádi pochutnáte na křupavé kachně.
Mezi základní čerstvé suroviny asijské kuchyně se řadí zelenina - mrkev, paprika, fazolky, bambusové výhonky či pekingské zelí. Těmi dalšími potřebnými (včetně koření) vás rádi provedeme. Pokud si chcete opravdu pochutnat, přípravu jídla nešiďte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny typické pro asijskou kuchyni
Přinášíme vám výčet 11 surovin, bez kterých se při přípravě asijských pokrmů neobejdete:
- Limetky mají svou specifickou kyselou a svěží chuť a používají se ke konečnému ochucení asijských jídel. Rozhodně je nezaměňujte za citrony, jejich chuť je zcela odlišná.
- Zázvor je chuťově velmi výrazný a používá se pro jeho ostrost. Nakládaný je skvělý k sushi, čerstvý do marinád, omáček a k masu.
- Koriandr je nejpoužívanější bylinkou v této kuchyni. Přidává se téměř do všech pokrmů.
- Kurkuma dodá jídlu jemně pikantní chuť i parádní barvu. Lze ji použít namísto chilli papriček, pokud jsou na vás příliš pálivé.
- Chilli papričky neodmyslitelně patří k asijským pokrmům, ať už čerstvé nebo v podobě omáčky. Omáčka sriracha se používá do polévek, ale i do nudlových salátů.
- Sójová omáčka je základní surovinou této kuchyně. Přidává se do omáček a polévek, do masových pokrmů, dresinků, ale také k sushi.
- Ústřicová omáčka se používá také velmi často, stejně jako sójová omáčka.
- Rybí omáčka je surovinou nahrazující sůl, což platí i o omáčce sójové. Pokrm tedy není potřeba dále solit.
- Kari past je na trhu nepřeberné množství. Pokrmům dodávají skvělou vůni i chuť. Kari pastu si můžete koupit hotovou nebo si ji doma vyrobit.
- Kokosové mléko je základní surovinou k přípravě kari. Dodá mu dokonalou chuť a ještě ho zahustí.
- Rýže a rýžové nudle jsou přínosné pro naše trávení a skvěle nám doplní přísun zdravých sacharidů.
V Asii je jídlo životním stylem a důležitým základem pro jakékoliv události, svátky i rodinná či přátelská setkání. Vy si můžete pro některé setkání připravit třeba jarní závitky podle našeho videoreceptu. Skvěle poslouží nejen jako předkrm, ale i jako hlavní chod, pokud k nim přidáte např. čerstvý zeleninový salát. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 1 hodinou
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 3 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 19 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí kokosové mléko? Vysvětlíme jednoduchý recept na rostlinný nápoj
Usmažit čínské nudle je skutečně snadné. Nevěříte? Pojďte si připravit jednu porci s námi
Jak připravit nakládaný zázvor? Zůstane křupavý a méně štiplavý. Tradičně se podává k sushi a asijským pokrmům
Komentáře