Jak upéct vepřové selátko. Poradíme, jak na to a na co si dát pozor
Když se řekne pečené selátko, vybavím si hostinu z pohádky, kde má sele v tlamě jablko. Málokdo z nás ale disponuje takovou troubou, aby si celé sele mohl upéct. Ale když ho rozporcujeme, můžeme ho upéct rozdělené na větší části.
Sele je dobré péct delší dobu, v řádech několika hodin, a na nižší teplotu. Díky tomu bude maso šťavnaté, křehké a bude odpadat od kosti. Rychle pečené maso by bylo tuhé a vysušené. Můžeme koupit také zauzené selátko, které budeme péct kratší dobu.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct sele
Nejdříve musíme zjistit, kolik masa se nám do trouby vejde. Proto si zkusíme nanečisto poskládat části selete na pekáč nebo plech.
- Naporcované sele můžeme naložit přes noc do marinády, aby bylo maso ještě šťavnatější.
- Maso pořádně osolíme, posypeme kmínem a naskládáme na plech. Podlijeme vodou a přikryjeme poklicí nebo alobalem.
- Pečeme pozvolna, na 130 °C zhruba 5 hodin, dokud není maso měkké a neodpadá od kosti. Poslední hodinu pečeme odkryté na 160–180 °C aby sele chytlo zlatavou barvičku a křupavou kůrčičku.
- Během pečení přeléváme výpekem.
Když neseženete selátko, můžete upéct alespoň vepřová kolena, se kterými sklidíte také velký úspěch. Kdo by totiž odolal dozlatova vypečenému a křupavému kolínku. Náš videorecept poradí, jak na to.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 2 minutami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 4 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Přečtěte si Zobrazit více
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Domácí kuřecí stripsy jako z KFC máte hotové hned: Hrníčkový recept na oblíbenou klasiku baví internet
Poklady české kuchyně: Vepřové koleno potřebuje dlouhé pozvolné pečení a prudký závěr, tak bude uvnitř šťavnaté, zvenku křupavé
Komentáře