Kouzlo rakouské kuchyně – nejlepší recepty našich sousedů
Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní českou nebo třeba maďarskou. Právě z maďarska totiž původně pochází guláš, který dnes chápeme jako typicky rakouské jídlo.
Je ovšem třeba říct, že mezi maďarským a vídeňským gulášem je velký rozdíl. Zatímco ten maďarský je pikantnější, často v něm najdeme kousky zeleniny, typicky paprik a rajčat, a je o něco řidší a celkově se více podobá polévce, vídeňský guláš je tmavý, vaří se z hovězího masa a jí se s knedlíkem. Takový ho máme nejraději i u nás v Česku.
Slavný je rovněž vídeňský řízek nebo čokoládový Sachrův dort, kterým prosluly vídeňské kavárny. Ostatně, vídeňská kavárenská kultura a vídeňské kavárenské domy jsou od roku 2011 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Co se týče rychlého občerstvení, Rakušané jsou velcí fanoušci teplé sekané v housce. A rovněž zbožňují silné masové vývary!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 6 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 10 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: UHO neboli univerzální hnědá omáčka může být skvělým základem mnoha jídel. Podle tohoto receptu se povede každému
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky