Švédská kuchyně nabízí brusinkovou omáčku i sobí maso – jaké jsou její další oblíben recepty?
Každý, kdo byl někdy v obchodním domě IKEA, zřejmě ochutnal nebo alespoň slyšel o masových kuličkách v hnědé omáčce s kaší a brusinkami. Toto jíldlo je ve Švédsku skutečně oblíbené, tamní kuchaři totiž velmi rádi kombinují kontrastní chutě, nejčastěji právě ve formě slaného masa doplněného nějakým sladkým sosem.
Maso je pro švédskou kuchyni velice typické, což patrně souvisí s mrazivým počasím. Hojně se využívá hovězího, kuřecího, vepřového, jehněčího i skopového masa, na severu je běžné i maso sobí, dále ryby, mořské plody, vejce a mléčné výrobky. Tipli byste si, co je nejpopulárnější švédskou přílohou? Chleba! Pečou ho tu z různých druhů mouky, přidávají do něj semena, ořechy i koření a vyrábí jej dokonce i nasladko.
Napadlo vás někdy, kde se vlastně vzal pojem švédský stůl? Pochází to ze slova smörgåsbord, kdy smörgås je zároveň označení pro velmi oblíbený švédský pokrm složený z žemle, která je obložená sýrem, šunkou, paštikou, krevetami nebo masovými kuličkami a doplněná majonézou nebo jiným typem dresingu.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 6 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 10 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Představujeme novou kuchařku Náš rok v kuchyni: Tato kniha by neměla chybět v žádné české domácnosti
Překvapivé finále Peče celá země 2022: Komu se nepovedlo temperování čokolády a jak se dělá zmrzlinový dort Aljaška?
Na svatého Jana otevírá se létu brána. Přichází magická svatojánská noc, kdy hoří ohně a sbírají se „zázračné“ byliny