Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
29. 4. 2024 Vaření
Máte k dispozici libeček? Uskladněte si ho na další měsíce. Připravte si třeba pesto z libečku, které pak využijete na dochucení polévek, omáček a další spousty jídel.
Co udělat s libečkem
Na libeček nepotřebujeme být extra zdatní zahradníci. Sice chvíli trvá, než se keř rozroste, ale pak je tak veliký, že listy můžeme obdarovat hned spoustu příbuzných a známých.
Listy libečku se využívají jako koření do polévek, ochutí třeba i omáčky. Můžeme je přidávat do různých zapékaných směsí, na pizzu, do těstovin i k masu.
Libeček můžeme nejen sušit, ale i zamrazit. Rostlinku nasekáme do misek na led, zalijeme vodou a zamrazíme. Pak kostky vyklepneme, dáme do mrazicího sáčku a dobře uzavřený skladujeme v mrazáku. Odebíráme dle potřeby. Libeček ale také poslouží v různých směsích. Můžeme z něj přichystat sypké koření vegeta nebo tekuté polévkové maggi. Další variantou je libečkové pesto.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na libečkové pesto
Podobně jako z medvědího česneku můžeme pesto přichystat i z libečku. Potřebujeme na něj listy bez tuhých stonků, které po natrhání dobře opláchneme vodou a osušíme. Do pesta využijeme ještě sůl a olej (olivový nebo slunečnicový, případně napůl). Pokud chceme vylepšit chuť, můžeme přidat česnek. Do pesta se dají přidat i vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka. Pokud využijeme ořechy nebo semena, je potřeba počítat s tím, že doba uskladnění pesta se výrazně zkrátí. Vydrží tak zhruba 14 dnů místo několika měsíců. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Pesto z libečku si také můžeme namazat na topinky nebo na chléb.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Jak připravit pesto z libečku
Na jednu dávku potřebujete: 3-5 hrstí listů libečku (bez stopek), 100 g slunečnicových semínek, 2 stroužky česneku, sůl a 100-200 ml oleje (podle potřeby a chuti).
Jak na to? Pesto je možné připravit v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Očištěné a usušené listy napěchujte do nádoby, zasypte je slunečnicovými semínky, přidejte česnek a sůl. Zalijte olejem tak, aby hladina sahala těsně nad semínka. Nahrubo rozmixujte.
Výsledkem by měla být směs s malými kousky semínek. Gumovou stěrkou setřete velké kousky, které ulpí na stěnách. Pokud je směs příliš hustá a mixér si s ní neporadí, přilijte ještě trochu oleje a znovu promixujte. Hotové pesto přendejte do velmi dobře vyčištěné a vysušené sklenice, uzavřete víčkem a libečkové pesto skladujte v lednici. Vydrží nejméně čtrnáct dní.
Náš tip: Podívejte se na následující videorecept s ukázkou toho, jak se připravuje pesto s medvědím česnekem. Libečkové je to podobné:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Vyplatí se investice do vakuovačky potravin, která by měla šetřit vaše peníze? Tohle jsme zjistili!
Pořád ještě váháte s nákupem vakuovačky, protože… Číst více
Vychutnejte si nápoj a myslete na životní prostředí. Držák na pití od Coca-Coly je papírový
Multipacky 4 a 6 plechovek držela až dosud… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
V USA povolili prodej masa vypěstovaného v laboratoři z buněk živých zvířat. K dostání bude zatím jen v luxusních restauracích
Revoluci ve stravování se pokusí odstartovat ve… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Čím dochucovat pokrmy? Začátečníkům pomohou rady a tipy pro každodenní vaření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 30 minutami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52