Zapečené houby podle paní Šejbalové
Suroviny
Porce: 2-3
Nutriční hodnoty
Energie | 3 231 kJ / 772 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,38 g |
Tuky | 52,54 g |
Vláknina | 2,22 g |
Cholesterol | 165 mg |
Sodík | 2,73 g |
Sůl | 6,75 g |
Sacharidy | 18,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Podává se s vařeným bramborem, brkaší nebo s chlebem či pečivem.
Paní Jiřina Šejbalová (1905-1981, významná česká herečka) byla znamenitá a vyhlášená kuchařka. Zejména za II. svět. války za ní chodila řada kolegů-herců a jiných kumštýřů se dobře nadlábnout. Potravin byl obecně nedostatek a tak paní Šejbalová musela hodně improvizovat a zužitkovat veškeré zbytky v kuchyni a použít, co zahrada a příroda dala. Tento recept byl kdysi uveřejněn v malé kuchařce od J. Šejbalové z poválečné doby, kterou jsem objevil a koupil ve venkovském antikvariátu. Bohužel jsem jí někomu půjčil...
Místo žampionů jdou samozřejmě použít malé plodnice bedel nebo i "masáků" (jsou i chuťově lepší než žampasy). "Masáci" jsou jedlé muchomůrky růžovky. Ale POZOR!!! Sběr těchto hub je opravdu pro znalce pro riziko možnosti záměny s jinou jedovatou houbou či muchomůrkou! Kdo bezpečně nerozpozná bedlu nebo "masáka", ať si raději koupí bílé žampiony v supermarketu. Já to taky občas dělám... Nechte si šmakovat!!!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 8. 2014 09:04
19. 2. 2014 20:33
19. 2. 2014 20:25
5. 3. 2013 13:17
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 2 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Právě bylo uvařeno:
Holandské řízky
Adrissa uvařila před 2 minutami
Tatranské kotlety
kimlo uvařila před 35 minutami
Zasmažená pórková polévka
Janet.P uvařila před 1 hodinou
Vídeňské brambory
betkav uvařila před 1 hodinou
Srbské rizoto z mletého masa
Ana_Kreb uvařila před 1 hodinou
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Simooor uvařila před 1 hodinou
Lososová frittata
Moanka uvařila před 2 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Moanka uvařila před 2 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
Lucie4 uvařila před 3 hodinami
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Zapečený camembert je rychlá dobrota skoro bez práce. Videonávod vám ukáže postup
Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní je krásně vláčný, báječně osvěží v horkých letních dnech a božsky chutná
Další recepty
Tématické fráze: houby recepty v kuchyni kuchařka jiřiny šejbalové recepty jiřiny šejbalové jiřina šejbalová-kuchařka jiřina šejbalová recepty jiřina šejbalová kuchařka zapečené houby jiřina šejbalová - recepty šejbalová kuchařka kuchařka jiřina šejbalová zapečené houby kuchařka od jiřiny šejbalové zapecene masaky plneni houby jiřina šejbalová zapečené hlavičky hub houby s pečivem povalecne recepty jiřina šejbalová - kuchařka nožičky z bedly jedlé recepty
Suroviny: žampióny, uzenina, sýr, česnek, petrželka, sádlo, sůl, pepř, vejce
Zapečené houby podle paní Šejbalové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oJG3
4 názory