Jak udělat čaj z pampelišky a k čemu se používá. Naše babičky to uměly
Pampeliška, smetanka lékařská, je volně rostoucí bylina s nápadnými žlutými květy. Když pampelišky kvetou, dovedou prozářit celé louky jako malá sluníčka. Květy se otevírají, když je pěkně a slunečno, ale při zatažené obloze se schovávají. Pampelišky jsou sice krásné na pohled, ale na zahradách je často vnímáme jako obtížný plevel.
Nejpoužívanější částí pampelišek jsou květy, ze kterých vyrábíme pampeliškový "med". Jedná se vlastně o hustý sirup, který svou chutí a vzhledem med pouze připomíná. Z pampelišky sbíráme brzy na jaře také listy plné vitamínů, které přidáváme do salátů. Jejich chuť je mírně nahořklá, proto je kombinujeme s dalšími bylinkami nebo zeleninou jemné chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čaj z pampelišky
Na čaj lze využít buď samotný kořen nebo kořen společně s listy.
- Kořeny ze země vyryjeme rýčem a po vyprání je co nejrychleji v jedné vrstvě usušíme, nejlépe to jde v elektrické sušičce. Kořen sbíráme v době, když pampeliška nekvete, kořen i s natí sbíráme na jaře před rozkvětem. Podle lidového léčitelství se kořen používá buď samotný nebo jako součást směsí na pročištění krve.
- Eva Hoffmannová a František S. Jebavý v knize Rostliny v domácí lékárně radí, jak připravit čaj (odvar) z pampelišky: "2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene (nebo kořene s listy) dáme na 1/4 l vody. Necháme přejít var, 15 minut vylouhovat a přecedíme. Pije se vlažný 2 šálky denně."
- George D. Pamplona-Roger v Encyklopedii léčivých rostlin uvádí, jak připravit nálev. "V 1 litru vody vylouhujte 60 g listů a kořenů. Před každým jídlem vypijte šálek nálevu. Smetanka lékařská má následující vlastnosti: Zvyšuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, posiluje žaludek. Je močopudná a čistí organismus. Má mírné projímavé účinky."
- Tip: Z pražených kořenů pampelišky lze připravit náhražku kávy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nico Vermeulen v Encyklopedii bylin a koření píše: "Pampeliška lékařská pročišťuje tělo a čistí krev, a proto je oblíbená u těch, kdo si dopřávají jarní a podzimní čistící kúru. Prospěch přináší především pacientům s revmatismem. Aktivuje ledviny a játra a tím, že působí nesmírně močopudně, odstraňuje odpadní látky. Čaj ze sušeného kořene a listů působí projímavě, vzbuzuje chuť k jídlu a posiluje. "
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 13 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 20 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Komentáře