Nejoblíbenější recepty slovenské kuchyně
Slovenská kuchyně byla, podobně jako ta česká, ovlivněna kuchyní rakouskou, německou a maďarskou. Na Slovensku v kuchyni zpracovávají především zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je nejpoužívanější vepřové a hovězí. Vyhlášené jsou slovenské sýry, mezi ty nejznámější patří parenica, která se prodává přírodní i uzená, dále známe i korbáčiky a oštiepoky.
Pravou královnou mezi slovenskými sýry je ovšem brynza, a to díky tomu, jak skvěle doplňuje halušky, malé vařené bramborové nočky. Víte ale, že pokud si dáváte halušky se zelím a uzeným masem, tak to nejsou halušky, ale strapačky? Těmto dvěma tradičním pokrmům se často říká jen jedním, tím známějším názvem, a proto se to může plést. Pravé se ovšem halušky jedí pouze z brynzou a mastí se kusem vypečeného špeku.
Zatímco Češi jsou vyloženě pivaři, Slováci jsou trochu tvrdšího ražení. Pivo i víno mají samozřejmě také rádi, ale nejtypičtějším alkoholem je pro ně jednoznačně borovička. Možná i proto jejich kuchyně vypadá, jak vypadá – na večírek se Slováky je totiž potřeba se opravdu pořádně najíst!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 1 hodinou
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 3 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 18 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 21 hodinami