Modrý vole s procesím
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 4 071 kJ / 973 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 33,68 g |
Tuky | 10,06 g |
Vláknina | 7,50 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 105 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tradice pokrmu modrý vole s procesím je údajně starší než samotné knedlíky.
Zdroj: Regionální kuchařka - Středočeský kraj
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 12. 2018 19:38
Krásný receptik
3. 12. 2018 15:29
Zkoušel někdo vařit ve vodě?
26. 11. 2018 21:53
Tohle nekdy varila moje maminka, kdyz bylo pred vyplatou. A rikala jim "noky do mleka". Nekdy je sypala oprazenou strouhankou. Davala sadlo. Podle toho co jeste zbylo doma. Ale to uz je hodne davno, vice nez padesat let........
26. 11. 2018 20:04
Tak tohle jsou normální "hop do vody" na sladko. Dělám je často a stačí mi na ně škvařené máslo. Mňam. Ale hodí se ke všemu.
26. 11. 2018 16:38
casino: tam to taky jen vaří, podobně - bez dalšího vysvětlení, hledala jsem i tam
26. 11. 2018 15:46
ja si se zajmem precetla clanek Lidová jídla na Podřipsku Český lid Vol. 14, č. 3 (1905), s. 144-146 (3 strany). Kde se autor zminuje, ze jde o uz temer vymizele jidlo a o puvodu ci vyznamu nazvu nic :)
26. 11. 2018 14:48
"Modrý vole s procesím"
Proč?
Nevím, ale co zkusit optat se tadyk:
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10614805433...
(zatím jsem neměl kdy si to přehrát)
Proč?
Nevím, ale co zkusit optat se tadyk:
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10614805433...
(zatím jsem neměl kdy si to přehrát)
26. 11. 2018 14:13
Díky za hezký a zvláštní recept. Je to taková úplně jiná varianta škubánek. Super a díky. Mám takové recepty moc rád a hned ukládám. Včera jsem dostal kuchařku v úplně salátovém vydání z roku 1902 a udělala nám velikou radost. Krásný den.
26. 11. 2018 14:09
yanull: Tak tohle vysvětlení dává smysl a může se to svým způsobem asi považovat za postní jídlo a šiškami cpala ještě maminka husu na svátky. Parádní vysvětlení.
25. 11. 2018 22:57
yanull: ne, není - to těsto je dost řídké, hrubá mouka nabobtná vařením stejně jako třeba krupička
25. 11. 2018 21:25
Já jsem si tento název vysvětlila po svém: Vole - podoba husího krku, kam se cpaly šišky, modrý je mák a třeba se pak šlo na procesí
Jitu, není to z hrubé mouky moc tuhé?
Jitu, není to z hrubé mouky moc tuhé?
25. 11. 2018 20:06
já se taky podivila, že to bude zase nějaká "moje mňaminka", něco, co by pod tím názvem nikdo nehledal, než jsem to rozklikla
25. 11. 2018 19:56
zizala: nevím, proč se to tak jmenuje, pátrala jsem usilovně v několika zdrojích - snad někdo bude informovanější
25. 11. 2018 19:55
A ja som sa zľakla... Sú to asi nejaké akoby halušky, tie "vole", nie?
25. 11. 2018 19:45
Čtu název a říkám si: "Nějaký vtipálek nebo troll", honem čtu a ona starodávná bašta. Super
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 2 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Právě bylo uvařeno:
Tatranské kotlety
kimlo uvařila před 29 minutami
Zasmažená pórková polévka
Janet.P uvařila před 57 minutami
Vídeňské brambory
betkav uvařila před 1 hodinou
Srbské rizoto z mletého masa
Ana_Kreb uvařila před 1 hodinou
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Simooor uvařila před 1 hodinou
Lososová frittata
Moanka uvařila před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Moanka uvařila před 2 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
Lucie4 uvařila před 3 hodinami
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 7 hodinami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Další recepty
Tématické fráze: recept vole modrý pokrm
Suroviny: mouka hrubá, sůl, vejce, máslo, voda, mléko, mák mletý
Modrý vole s procesím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zjjr
15 názorů